REZUMATUL PROIECTULUI

SUBPRODUSELE SAU DESEURILE REZULTATE DIN ACTIVITATI AGRICOLE SI CARE CONTIN CELULOZA (PAIE, COCENI ETC) REPREZINTA O SURSA IMPORTANTA DE ENERGIE NEVALORIFICATA. PENTRU A FI VIABIL DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC, COSTUL DE PRODUCTIE A ETANOLULUI DIN BIOMASA LIGNOCELULOZICA TREBUIE SA FIE COMPETITIV CU CEILALTI COMBUSTIBILI. IN ACEST PROIECT VOM INCERCA SA ELABORAM O TEHNOLOGIE IEFTINA DE CONVERSIE A BIOMASEI LIGNOCELULOZICE LA ETANOL. PROCEDEUL PRESUPUNE PREHIDROLIZA BIOMASEI LIGNOCELULOZICE, URMATA DE O ETAPA COMUNA DE ZAHARIFICARE ENZIMATICA A CELULOZEI SI CO-FERMENTAREA GLUCIDELOR REZULTATE LA ETANOL. ASTFEL, GLUCOZA REZULTATA IN URMA HIDROLIZEI CELULOZEI VA FI IMEDIAT TRANSFORMATA IN ETANOL, DECI NU VA MAI INHIBA ACTIVITATEA CELULAZELOR. BIOMASA LIGNOCELULOZICA ESTE MAI INTAI PRETRATATA SI DETOXIFIATA, ELIBERAND COMPONENTELE GLUCIDICE. TRATAREA CU HIDROXID DE CALCIU VA INLATURA DIN FAZA LICHIDA COMPUSII ELIBERATI IN PRETRATARE, POTENTIAL TOXICI PENTRU MICROORGANISMUL FOLOSIT LA FERMENTARE. DETOXIFIEREA ESTE APLICATA DOAR FAZEI LICHIDE. HIDROLIZA ENZIMATICA (ZAHARIFICAREA) CUPLATA CU FERMENTAREA ESTE REALIZATA IN FERMENTATOR IN CONDITII PRIVATIVE DE OXIGEN. IN FAZA DE HIDROLIZA SE ADAUGA PREPARATE ENZIMATICE CELULOZOLITICE SI SE MENTINE O PERIOADA DE TIMP LA TEMPERATURA CONSTANTA PENTRU OPTIMIZAREA ACTIVITATII ENZIMATICE. MICROORGANISMUL CARE VA REALIZA FERMENTAREA GLUCIDELOR ESTE MAI INTAI MULTIPLICAT PENTRU A OBTINE INOCULUL. ACESTA, IMPREUNA CU NUTRIENTII NECESARI DEZVOLTARII MICROORGANISMULUI PRODUCATOR DE ETANOL ESTE INTRODUS IN FERMENTATOR IMPREUNA CU SUSPENSIA, TOATE ADUSE LA O TEMPERATURA OPTIMA COMUNA DE ACTIVITATE A ENZIMEI SI A MICROORGANISMULUI. IN TIMPUL FERMENTATIEI HIDROLIZA CELULOZEI SE VA FACE CU O INTENSITATE MAI MICA, DEOARECE TEMPERATURA OPTIMA MICROORGANISMULUI ESTE MAI SCAZUTA DECAT TEMPERATURA OPTIMA DE ACTIVITATE CELULOZOLITICA. DUPA CATEVA ZILE DE ZAHARIFICARE SI FERMENTARE, MAJORITATEA CELULOZEI VA FI CONVERTITA LA ETANOL.